SOLIDAFRIKA

Què és Solidafrika?

A través de Solidafrika presento diferents propostes de turisme solidari a l'Àfrica Occidental. Et convido a navegar per aquest nou bloc, on podràs conèixer diferents allotjaments, rutes, restaurants o tallers d’artesania... que podrien emmarcar-se dins del que entenem com a turisme responsable o solidari.
A mesura que es visitin o coneguin noves propostes de turisme s'aniran penjant en aquest bloc. Cada lloc que presentaré tindrà unes característiques particulars que el fan únic però coincidirà amb els altres per tenir una finalitat social. Coincideixen amb que els beneficis que s’obtenen estan destinats, en menor o major mesura, a la millora de les condicions de vida de la població local.
S’ofereix la possibilitat que el viatger que va per lliure pugui conèixer diferents propostes de turisme solidari, contactar directament amb l’organització que ho porta i gaudir d’unes vacances sabent que el que paga ajuda a la comunitat receptora.

Què hi puc trobar?

En aquest bloc tant es troben iniciatives de turisme comunitari, allotjaments promoguts per ong’s que pretenen finançar part dels seus projectes de cooperació amb el turisme, establiments impulsats per cooperatives locals com iniciatives privades que inverteixen part dels seus guanys a la comunitat.
Cada indret seleccionat compta amb una explicació del projecte i del servei turístic que s’hi ofereix. Cada lector interessat pot escollir quin tipus de turisme responsable prefereix recolzar i a l'hora pot dissenyar la seva pròpia ruta.
Amb aquest bloc també es vol trencar amb la idea del viatge de qualitat a un alt preu. El bloc està destinat a viatgers, que els agrada recórrer món barrejant-se amb els propis habitants i que encara que molt sovint compten amb poc pressupost, reparteixen més equitativament les seva despesa en el viatge. A part de la informació sobre els diferents allotjaments, restaurants o cooperatives es donarà a conèixer la manera d’arribar a cada població amb transport públic.


A qui va dirigit?


A totes aquelles persones que vulguin viatjar per lliure, tant sols, amb amics com en família. A persones conscienciades que prefereixen invertir els diners de les seves vacances a la millora de les condicions de vida de la població local. També a tots aquells que volen conèixer el país des de la seva gent i a través de projectes que duen a terme tant persones locals com organitzacions estrangeres.
Utilitzo en aquest bloc el terme turisme solidari, entès solidari com a compartir, com a consciència de pertànyer en un mateix món i com sentiment de responsabilitat pel futur d’aquest planeta. El bloc pretén ser una eina pràctica pel viatger independent. Té com a objectiu principal donar a conèixer aquest tipus de turisme i fomentar que més persones el practiquin, sempre seguint el que els dicti la seva consciència respecte aquests temes.

Per què?

Solidafrika, neix davant una manca d'informació tant a Internet com amb guies escrites, sobre propostes de turisme solidari enfocades al viatger independent.
Es en països com els que es troben a l'Africa Occidental on el turisme solidari pren més sentit. La majoria d'aquests països, compten amb uns índexs de desenvolupament molt baixos i alts nivells de pobresa. Un turisme responsable pot portar una millora de les condicions de vida de la població local. En alguns d'aquests països, com per exemple Gàmbia i Senegal, compten des de fa anys amb una gran afluència de turistes. Tot i així aquest tipus de turisme de masses molt sovint no aporta una millora per la població local.
Entenc que el turisme, no es pot aturar, la gent té ganes de conèixer llocs nous i viatjar a d'altres països per viure noves experiències. Amb Solidafrika, proposo un turisme que eviti les repercussions negatives d'aquest sector tant en el medi ambient com socialment. Si hem de continuar viatjant, fem-ho de la manera més responsable que puguem.


Qui sóc?


La idea de fer aquest bloc sorgeix del viatge a finals del 2008, que em va portar des del Marroc fins a Mali, tot passant per Mauritània i Senegal i fent parada a Guinea Bissau. La dificultat de trobar informació sobre aquest tipus de turisme em va fer plantejar la idea de reunir aquesta informació per aquells viatgers, que com jo, vulguin conèixer aquests països d'una manera alternativa.
I jo sóc la Mariona. M’agrada viatjar però també estar tranquil·la a casa. M’agrada viure en un poble de muntanya però trobo a faltar massa sovint el mar. Gaudeixo de la tranquil·litat però em fascina el frenesí de la ciutat. No renuncio a les comoditats occidentals però a l’hora em sento culpable al veure les condicions de vida de la major part de la població mundial. I així sóc jo, que opino que el món està molt malament però a la vegada encara tinc la il·lusió que les coses canviïn.