Projecte Walata, Mauritània

Turisme cultural a Walata

(informació i fotos extretes de www.walata.org)

ON ESTÀ SITUAT:
Walata, es troba situat al sud-oest de Mauritània, al bell mig del desert. La ciutat va prendre importància en els segles XI i XVII, com a porta d’entrada al desert i indret de trobada de les caravanes del desert. La ciutat per la seva riquesa històrica i arquitectònica és considerada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Walata està situada sud o oest de Mauritània a uns 1.200 km. de Nouakchoot.

CARACTERÍSTIQUES DEL LLOC:

Aquest és un projecte que ha pretès dinamitzar turísticament aquesta zona de gran interés cultural. Hi ha diferents allotjaments a la població. Tots ells compten amb construccions tradicionals on t’atendran hospitalitariament.

- Auberge Tayib/Gamni. Amb sis habitacions, una dutxa i tres lavabos.
- Auberge de l’Amitié. Compta amb quatres habitacions, una dutxa i dos lavabos.
- Auberge Ksar.
- Auberge Salem. Casa situada al centre històric.
- Auberge Grain Rakaie.
- Camping du Jardin. Propietat de la cooperativa agrícola de Walata. L’únic campament de la zona.


QUI SÓN:

El projecte de dinamització turística d’aquesta població mauritana l’ha dut a terme l’ong Mon-3, junt amb la Cooperació Espanyola. Aquest projecte està enfocat sota criteris de turisme responsable, en el qual es busca un tipus de turisme cultural allunyat de les principals rutes turístiques. Han centrat els seus esforços en promoure un turisme respectuós amb la cultura local, l’arquitectura i la seva riquesa artesanal i natural.
El projecte de desenvolupament Walata ha inclòs el recolzament a la producció agrícola amb la creació d’una cooperativa agrícola. S’ha rehabilitat gran part del partimoni arquitectònic al centre històric i s’ha creat un Museu Etnogràfic. També s’ha treballat en la millora i reparació de béns urbans com el clavagueram i el centre de salut, a més s’ha construit un punt d’informació turística i un càmping gestionat per la cooperativa Baraka.
Aqui, s’han dut a terme campanyes de sensibilització amb guies i obrint possibles itineraris.



ACTIVITATS QUE PROPOSA:
- Conèixer el centre històric amb un itinerari cultural, amb visites com el Museu, la Biblioteca, important pels seus manuscrits antics, la plaça Gdonou, la Casa de la Cultura i la Mesquita.
- Visitar la cooperativa agrícola.
- Passejar amb camell pels voltants de Walata.
- Recòrrer el Dhar i vistar la ciutat neolítica de Kidit Lejeluat i Derb Limame Elmahjub.
- Fer excursions a les poblacions més properes a Tizzeght, Shuergde i Touecritt.



PREUS:
Contactar



PRINCIPALS BENEFICIARIS:
La propia població de Walata és la beneficiaria del projecte. Segons Món-3 aquest projecte pot beneficiar a un 65 % de la població, entre ells artesans, guies, propietaris de camells, dels allotjaments, agricultors...


COM ARRIBAR-HI:
Hi ha algunes agències de viatges alternatius que ofereixen aquesta ruta.
Agència a Mauritània
Alsahara & Nabhani Voyages
Tel. / fax.: 00 222 5295527
Tel.: 6306207
Hayoun Nabhani
A Espanya Tel.: 34-91-5474794 /Tel. móvil: 34- 639000414
alsahara@alsahara.com

Per lliure: Un cop a Nouackchoot, tant si has arribat per terra o amb avió, has d’agafar la carretera que va direcció a Mali. Amb vehícle són aproximadament dos dies. Es recomana, sortir de Nouachchoot i parar en diferents poblacions per fer el viatge més agradable, com Aleg, Kiffa, Ayoun i Nema.

CONTACTE:
Pots contactar la pàgina web per més informació sobre el projecte i la ciutat.
www.walata.org