Campements Villageois a la zona de la Casamance


Els Campements Villageois, són campaments característics de la regió de la Casamance, a la zona sud oest del Senegal. Els campaments formen part del Tourisme Rural Intégré (Turisme Rural Integrat), una forma de potenciar el desenvolupament de les zones rurals a través d’aquest tipus d’allotjaments turístics.

El Tourisme Rural Intégré, va començar a funcionar als anys setanta, com una proposta per evitar que els joves de les zones rurals emigressin a les grans ciutats. Durant aquells anys es van construir, en diferents poblats, campaments respectuosos amb l’arquitectura local per poder acollir a visitants. Durant els anys setanta i vuitanta es van construir una quinzena d’aquests campaments per la Casamance.

Als anys 80 hi havia hagut campaments a Enampor, Seleki, Oussouye, Dioher, Niambalang, Kachouane, Elinkine, Kabadio, Diana, Kafountine, Thionk Essyl, Affinam, Baïla y Koubalan. En l’actualitat estan en funcionament el d’Affinam, Baïla, Koubalan, Enampore, Oussouye, Kafountine i Elinkine.
Els campaments són gestionats per un comité i els beneficis acostumen a revertir en la comunitat, qui a través d’una assemblea decideix on es destinen, normalment en escoles, dispensaris mèdics...

El turista que s’allotja en un d’aquests campaments, té l’oportunitat de descobrir els poblats, la gent i la cultura del lloc. Normalment estan ubicats en petites poblacions, fora dels circuits turístics.

Després del conflicte a la zona de la Casamance a final dels noranta, que va comportat una disminució molt important del turisme a la zona, molts dels primers campaments van quedar abandonats. Des de fa uns anys, s’han tornat a obrir alguns d’aquests campaments, la majoria amb ajuda d’associacions estrangeres.

Els campaments acostumen a tenir una construcció típica de la zona, com són la Case a Impluvium d’Enampor i Affinam o la Case a étage d’Oussouye. Encara que compten amb tots els serveis bàsics, acostumen a ser bastant senzills. Els preus són similars entre tots ells, uns 5 euros per dormir, uns 14 euros mitja pensió i uns 20 euros pensió completa.

Un dels problemes d’aquests campaments és saber la gestió que se’n fa dels diners que guanyen. Els beneficis són repartits, una part el manteniment de la infraestructura i pagaments dels salaris dels treballadors i l’altre part per la comunitat. És una assemblea de la comunitat qui decideix on es destinen els diners. Normalment hi ha una administració, amb un tresorer i secretari, que gestiona els guanys. Algunes de les critiques, que he sentit, és que al passar per tantes mans i al ser una decisió de força gent, molts dels diners no arriben mai a la comunitat, i desapareixen en alguna part del procés. En principi el campament ha de passar comptes cada mes amb l’administració, per controlar tots els guanys. Cada campament però té una gestió particular, i alguns funcionen millor que els altres.


Per més informació sobre els campaments:
FECAV (Fédération des Campements Villageois)
Sr. Bacary Sane
Telf: 77 558 14 21 / 33 991 31 96
Bacary.sane@yahoo.fr