Slow Travel, viatjar sense presses gaudint de les petites coses

El terme Slow Travel, relacionat amb el moviment Slow Food, nascut a Itàlia fa vint anys, aposta per un turisme que no vagi marcat pel rellotge, per un turisme que malmeti el mínim el medi ambient i fomenti les relacions amb la població local. Slow Travel neix com a contrapès, de la creixent demanda de paquets turístics tot inclòs, en els quals per un preu baix pots viatjar amb avió a un país llunyà, amb un hotel que poc té a veure amb la realitat local i amb unes excursions programades que et permeten veure amb poc temps tot els llocs d’interès turístic.


Viatjar sense presses gaudint de les petites coses que ofereix el lloc de destinació. Assaborir el menjar local, perdre’t en els carrers d’una ciutat, parlar amb els autòctons i descobrir casualment la realitat de l’indret. La idea d’un viatge com aquest s’assembla el dels motxillers, que normalment compten amb més temps, que aprofiten per fluir en un viatge que es va programant dia a dia.


Les companyies d’aviació low-cost i els paquets turístics tot inclós, han promogut un increment generalitzat de la sortida de turistes a països “exòtics” o sortides llampec a altres ciutats europees. Viatjar és un bé de consum, i de la mateixa forma que ens obsessionem per tenir una tele millor, o un armari renovat cada temporada, viatjar a un màxim de països s’ha convertit en una nova forma de mesurar el teu estatus.


Slow Travel, proposa fer les teves vacances en poblacions petites on és més fàcil contactar amb la gent, viatjar amb mitjans alternatius a l’avió, com el tren o la bici, i escollir la destinació segons el temps disponible. Slow Travel, proposa integrar-se en les costums del lloc de destinació.

La moviment Slow defensa la gastronomia, la cultura, llengües i el paisatge d’una zona. Fuig de la homogeneïtzació marcada pel mode de vida estatunidenc, que ha emplenat tots els països de marques i franquícies d’aquest país. Slow és un mode de vida, que rebutja el frenesí i l’estrès imperant en la nostra societat, i recerca la qualitat de vida. El moviment slow ha impulsat la creació de les slow cities. Cittá Slow, és un segell de qualitat, que pretén oferir al visitant i també els seus habitants, extenses zones verdes i de vianants, una oferta gastronòmica de qualitat, respecte per la cultura local i la disminució de la contaminació i soroll.