Ecole Satang Jabang

ON ESTÀ SITUAT:
El Centre Satang Jabang es troba situat a la població de Kafountine, al nord de la regió de Casamance, al Senegal. Kafountine és una població de costa, que viuen de la pesca i de l’agricultura, però que en els últims anys és un pol d’atracció de turistes. El centre es troba en el carrer principal de Kafountine, al mateix centre comercial del poble.



CARACTERÍSTIQUES DEL LLOC:
Aquest és un centre privat de formació professional destinat a noies d’entre 15 i 25 anys, que s’especialitzen en costura o cuina, un cop acaben la formació de tres anys.

Compten amb una petita botiga on venen el productes que fan a l’escola, com batiks (teles tenyides), vestits i roba, decoració per la casa, melmelades o sucs de fruita o sabó. Tot el que venen a la botiga ha estat fet per les mateixes alumnes del centre. Els preus són fixes i els guanys es destinen íntegrement al manteniment de l’escola.



A l’exterior de l’edifici, a peu del carrer, compten amb un petit bar on treballen ex-alumnes del centre. Ofereixen diferents sucs de fruita o iogurt a un bon preu. Tots els productes han estat elaborats a l’escola i els dineres reverteixen al centre.



El centre compte amb uns 4 ordinadors per tots aquells que es vulguin connectar a internet. L’horari d’obertura és el mateix que el centre, de 8.30 a 12.30 i de 14.30 a 18.30. El preu, de 800 cfa (1.3 €) l’hora, és més barat que els altres llocs d’internet de la població.


QUI SÓN:
El Centre Privé de Formation Professionnelle Satang Jabang va ser creat l’any 1996. El centre va ser format per senegalesos, encara que en els darrers anys han començat a rebre ajuda de diferents organitzacions europees. El centre forma part i és reconegut pel sistema educatiu del país des de l’any 2005.
Les alumnes poden comptar amb un diploma professional després d’estudiar tres anys en el centre. El primer any compten amb diferents assignatures, com alfabetització, educació física, informàtica, agricultura... A partir del segon s’especialitzen en costura, on aprenen a fer batiks, dissenyar i cosir vestits, o cuina, on aprenen cuina senegalesa, europea o asiàtica i se’ls ensenya a transformar els aliments com per elaborar melmelades. Les alumnes paguen 1000 cfa (1.5 €) al mes. A través de turistes que col·laboren amb el centre poden becar a les noies que provenen de famílies pobres. A part de l’especialització, moltes alumnes que no han estudiat mai, fan l’alfabetització en francès.
En aquesta escola donen les bases perquè les alumnes puguin tenir una formació professional especialitzada o per crear una feina. Un cop acaben es busca treball en empreses de la zona per les recent titulades.
Per aquest curs, hi ha inscrites 106 alumnes, un nombre que va creixen any darrera any.
Ofereixen també classes d’informàtica a tota la població per les tardes.





ACTIVITATS QUE PROPOSA:
Pots prendre un suc de fruita natural en el bar de l’escola o comprar roba, batiks i decoració a la botiga que té el centre. També et pots conectar a internet en un dels ordinadors que disposen.

PREUS:
Un suc de taronja costa 400 cfa (60 cèntims)
Un batik (tela tenyida) uns 4000 cfa (uns 6 euros)
Una hora de connexió internet 800 cfa (1,2 €)





PRINCIPALS BENEFICIARIS:
Els principals beneficiaris del centre són les alumnes que assisteixen al centre. Encara que tenen que pagar, és una quantitat que no cobreix la despesa d’escolarització. Per les joves que provenen de famiíies amb molt pocs ingressos se’ls hi pot oferir una beca.

PROJECTES DE FUTUR:


COM AJUDAR:
Pots visitar el centre, i s’hi estàs interessat pots becar alguna de les alumnes que no es poden pagar la despesa de 1000 cfa mensual. El centre també accepta finançament privat.

Número de compte internacional
IBAN nummer NL67PBSTB000 7528351
BIC code PSTBNL21

Al Senegal 3003 CC Crédit Mutuel caisse de Kafountine

COM ARRIBAR-HI:
Per arribar a Kafountine:
Des de Ziguinchor, prendre un sept-place a la Gare Routiere. El preu és d’un 2.200 cfa (2,40 €) i tarda unes dues hores i mitja. També es pot arribar des de Gàmbia. Per arribar al centre des de la Gare Routiere el taxista no t’hauria de cobrar més de 500 cfa.

CONTACTE:
Centre Satang Jabang
00221 33 994 85 42
satangdiabang@arc.sn