Centre d'Alfabetització Catalunya-Casamance

Un Centre d'Alfabetització autofinançat amb el turisme



ON ESTÀ SITUAT:
El projecte Catalunya-Casamance es troba situat a la població de Kafountine, a la part nord de la regió de la Casamance. Kafountine és un poble de pescadors que compta actualment amb uns 20.000 habitants. Situat a vora de la costa està a pocs quilòmetres de la frontera amb Gàmbia i uns cent de Ziguinchor.


CARACTERÍSTIQUES DEL LLOC:
El projecte Catalunya-Casamance compta a la població de Kafountine amb un Centre d’Alfabetització gratuit per adults. El centre, que va ser creat fa dos anys, amb més d’un centenar d’alumnes. Per poder finançar el projecte s’ofereixen diferents serveis als turistes perquè pemetin, amb la seva aportació, que el centre continui funcionant.




Lloguer de bicicletes: Ofereixen llogar una bicicleta (btt o de passeig) per tot un dia o mig dia. A més ofereixen la possibilitat de fer una sortida amb un guia voluntari de l’associació Amis de la Nature, qui t’organitza una bona sortida per l’entorn. El lloguer té un bon preu (4.000 cfa per dia).



Restaurant: El passat mes de desembre va obrir un restaurant a l’interior del mateix centre. La Paella Africana, ofereix tot tipus de plats tant senegalesos com internacionals. Té la singularitat que és un restaurant vegeterià, l’únic de la zona, encara que ofereix peix fresc. Els diumenges fan paella per encàrrec.



Allotjament: També hi ha la possibilitat de dormir en una de les habitacions que tenen en les dues casetes a la part posterior de la escola. En les mateixes cases hi viuen els professors i voluntaris de l’organització però tenen alguns llits per oferir als visitants. Es pot utilitzar la cuina. Si es reserva amb antel·lació hi ha la possibilitat de llogar tota una caseta, que té dues habitacions amb capacitat per 6-8 persones, cuina i bany complert, i electricitat tot el dia.




QUI SÓN:
Catalunya-Casamance és una associació de Calella de la Costa, que reuneix senegalesos i catalans per contribuir el desenvolupament de la zona de la Casamance. Van construir el Centre d’Alfabetització l’any 2006 amb l’objectiu de facilitar l’educació primària a noies i dones, encara que també poden participar-hi homes. Les classes són gratuïtes. Pretenen amb aquest centre augmentar la taxa d’alfabetització dels habitants de la zona. L’objectiu és aconseguir que el centre s’autofinanci a través dels ingressos de la visita dels turistes amb l’allotjament, el restaurant o el lloguer de bicicletes.


ACTIVITATS QUE PROPOSA:
Ofereixen la possibilitat d’organitzar sortides guiades amb bicicleta a diferents indrets de la zona. El guia és una persona voluntaria de l’AKAN, Association Kafountinoise des Amis de la Nature. El guia no cobra, però si fa una bona excursió és recomenable donar una propina.
Sortida d’un dia:
Poblats: Kafountine, Kassel, Mantale, Hillol.
Distància: 16 km. per les illes i 12 km per anar de Kafountine a Kassel, on hi ha la barca que et porta a les illes.
Barca: Trajecte de 35 minuts. El cost és de 1000 cfa per persona més 1000 cfa per la bicicleta, anada i tornada.
Què es pot veure: Ocells, els manglars, petits pobles, cultius.

Sortida de mig dia:
Poblats: Kafountine, Etinépac, Elinténgara.
Distància: 15 km. anada i tornada

També hi ha la possibilitat de fer sortides amb barca per avistar ocells. O la possibilitat de sortir a pescar amb un barco de pesca.
Amb el 4x4 que disposen també poden organitzar, si es demana amb antel·lació, fer una circuit per Senegal.
Si arribes amb l’avió a Banjul o en Barco a Ziguinchor et poden venir a buscar.

Des del mes de març el centre acull, en un local situat a l’entrada del recinte, l’Oficina d’Informació Turística de Kafountine. El local ha esta cedit de manera gratuita, amb l’objectiu de rellançar el turisme a la zona i promoure el desenvolupament d’aquesta zona del Senegal. Els guies que treballen el punt d’informació també organitzen sortides.

PREUS:
Lloguer de bicicletes: 4.000 cfa (uns 7 €) tot un dia
2.500 cfa (uns 4 €) mig dia

Restaurant: Esmorzar
Plat del dia
Truita espanyola
Una ració patates braves

Allotjament: Habitació individual 6.000 cfa (uns 9 € )
Habitació doble 10.000 cfa (uns 15 €)
Habitació triple 12.000 cfa (uns 18 €)
Servei de transfer : A Banjul 30 € per 2 persones a 20 € per 4.
A Ziguinchor 10 € per 2 persones

Lloguer de 4x4 amb xòfer: 13.000 cfa dia (20 €)

PRINCIPALS BENEFICIARIS:
Els beneficiaris directes del projecte són els alumnes de l’escola. Actualment el centre compta amb uns 120 alumnes. Les classes són d’alfabetització amb francés. Les classes es fan per la tarda, de 16h a 20.30, i tenen una durada d’una hora i mitja. Les classes estan obertes a tothom. L’objectiu és combatre l’analfabetisme en aquesta població, sobretot entre les dones. Pel matí, gràcies el treball dels voluntaris, s’organitzen classes d’espanyol i d’anglès.




PROJECTES DE FUTUR:
Tenen en projecte l’adeqüació d’una aula d’informàtica, un projecte de sensibilització amb material audivisual, la instal·lació de més plaques solars pel funcionament de tot el recinte i un punt de recollida selectiva.




COM AJUDAR:
Hi ha la possibilitat de fer de voluntari en el centre. Sobretot es necessiten voluntaris per fer classes d’espanyol i anglès. El voluntari té l’allotjament pagat. Treballa unes tres hores el dia fent classes. A més pot fer ús d’una de les bicicletes destinades als cooperants. Es demana una permenència mínima de dos mesos.


COM ARRIBAR-HI:
Per arribar a Kafountine:
Des de Ziguinchor, prendre un sept-place a la Gare Routiere. El preu és d’un 2.200 cfa (2,40 €) i tarda unes dues hores i mitja. També es pot arribar des de Gàmbia

Des del centre et poden venir a buscar.

El Centre d’Alfabetització es troba al carrer principal de Kafountine, que va del centre direcció al port de Pescadors. Està ubicat al costat de la discoteca Farafina. Un taxi de la Gare Routiere de Kafountine a la porta del centre costa 500 cfa.


CONTACTE:
Centre d’Alphabetization Gratuit pour les Adultes de Kafountine
Telf: Senegal 00221 768640055 / 771635244
Gambia 00220 7666949
Espanya 606813636
Responsable de l’Associació Catalunya-Casamance : Jaume Gamell
Director del Centre: Aliou Diatta
www.catalunyacasamance.org
catalunyacasamance@yahoo.com